Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ποιός είναι ο Τρίτος Ουρανός, στον οποίο αναφέρεται ο Απόστολος Παύλος;

Αν υπάρχει τρίτος ουρανός τότε πρέπει να υπάρχουν άλλοι δυο.

Ο πρώτος αναφέρεται συχνότερα στην Παλαιά Διαθήκη σαν «ουρανός» ή «ουράνιο στερέωμα». Αυτός είναι ο ουρανός που συμπεριλαμβάνει τα σύννεφα και είναι το μέρος όπου πετούν τα πουλιά.

Ο δεύτερος ουρανός είναι το διάστημα όπου βρίσκονται τα αστέρια, οι πλανήτες και τα ουράνια σώματα (Γένεση 1:14-18).

Ο τρίτος ουρανός είναι μέρος που δεν αποκαλύπτεται. Ο Ιησούς υπόσχεται να προετοιμάσει θέση στον ουρανό για τους αληθινούς χριστιανούς (κατά Ιωάννη 14:2). Ο ουρανός είναι ο τόπος των αγίων της Παλαιάς Διαθήκης που απεβίωσαν με πίστη στην υπόσχεση του Θεού για τον Σωτήρα (προς Εφεσίους 4:8). Όποιος πιστεύει στο Χριστό ποτέ δεν θα χαθεί γιατί θα έχει αιώνια ζωή (κατά Ιωάννη 3:16).

Ο απόστολος Ιωάννης είχε το προνόμιο να δει και να περιγράψει την ουράνια πόλη (Αποκάλυψη 21:10-27). Εκείνος είδε πως ο ουρανός (η νέα γη) έχει τη «δόξα του Θεού» (Αποκάλυψη 21:11), η οποία είναι η ίδια η παρουσία του Θεού. Στον ουρανό δεν υπάρχει νύχτα, ο Θεός είναι φως και πλέον ο ήλιος και το φεγγάρι είναι περιττά (Αποκάλυψη 22:5).

Η πόλη είναι γεμάτη με λάμψη από πολύτιμους λίθους και κρυστάλλινα καθαρό ίασπι. Ο ουρανός έχει 12 πύλες (Αποκάλυψη 21:12) και 12 θεμέλια (Αποκάλυψη 21:14). Ο παράδεισος του κήπου της Εδέμ έχει ανανεωθεί: το ποτάμι με το ζωντανό νερό κυλάει ελεύθερα, εκεί είναι και το δέντρο της ζωής που δίνει καρπό κάθε μήνα και τα φύλλα του «θεραπεύουν τους λαούς» (Αποκάλυψη 22:1-2). Όσο και εύγλωττος να είναι ο Ιωάννης όταν περιγράφει τον ουρανό, η πραγματικότητα για τους ουρανούς είναι πέρα από τις ικανότητες του περιορισμένου ανθρώπου να την περιγράψει (1 προς Κορινθίους 2:9).

Ο ουρανός είναι τόπος του «δεν έχει άλλο». Δεν έχει άλλα δάκρυα, άλλο πόνο, άλλη θλίψη (Αποκάλυψη 21:4). Δεν θα έχει άλλους χωρισμούς γιατί ο θάνατος θα είναι νικημένος (Αποκάλυψη 20:6). Το πιο ωραίο πράγμα στον ουρανό είναι η παρουσία του Θεού και Σωτήρα μας (1 Ιωάννη 3:2). Θα μπορούμε να συναντηθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον Αμνό του Θεού που μας αγαπά και θυσίασε τον Εαυτό Του για να χαιρόμαστε αιώνια με την παρουσία Του στους ουρανούς.
Ο ουρανός είναι αληθινό μέρος που περιγράφεται στην Αγία Γραφή. Μόνο στην Καινή Διαθήκη η λέξη ουρανός συναντάται 276 φορές. Οι Γραφές μιλάνε για τρεις ουρανούς. Ο Απόστολος Παύλος «ήταν ανεβασμένος στον τρίτο ουρανό» αλλά του απαγορεύτηκε να αποκαλύψει τι βίωσε εκεί (2 προς Κορινθίους 12:1-9).