Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

Ζήσε το κάθε λεπτό της ζωής σου

Είναι μικρή η ζωή και περνάει γρήγορα. Πρέπει να την ζούμε, να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή, την κάθε ώρα, την κάθε μέρα. Χρειάζεται ρίσκο και τρέλα, ζωντάνια, χαμόγελο, δεν την αντέχει την μιζέρια. Πόσο να καθίσεις στον καναπέ; Αντέχεις να κάθεσαι και απλά να περιμένεις; Και τι ακριβώς να περιμένεις; «Τα αγαθά κόποις κτώνται…»

Το ταξίδι είναι αυτό που αξίζει. Το κυνήγι των όμορφων στιγμών, αυτές γίνονται δυνατές συγκινήσεις, τρυφερές αναμνήσεις. Αυτές πρέπει να ψάχνουμε, αυτές φέρνουν την πληρότητα, την ευτυχία. Μια βόλτα χέρι χέρι δίπλα στο κύμα σε μια ήσυχη παραλία, μια απρογραμμάτιστη εκδρομή με την παρέα στο βουνό, ένας περίπατος με καφέ σε πλαστικό ποτήρι στο κέντρο της πόλης, μια μπύρα στο παγκάκι της γειτονιάς, μια φωτιά στην παραλία και έναν φίλος να παίζει κιθάρα, ένα παγωτό χωνάκι με έναν φίλο στην κούνια μιας παιδικής χαράς.

Απλές και όμορφες στιγμές, τίποτα δύσκολο και ακατόρθωτο, καθόλου ακριβό και σπάνιο. Μικρές, απολαυστικές στιγμές, που δίνουν ζωντάνια και γεμίζουν τις μπαταρίες. Περίεργη η εποχή μας, αντί να μας δένει σφιχτά, μας απομακρύνει, μας αποξενώνει, μας πληγώνει, μας καθηλώνει σε έναν καναπέ με ένα κινητό ή ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι, να νιώθουμε μοναξιά και να προσπαθούμε να την διώξουμε με σκηνές από ρομαντικές κομεντί.

Δεν είμαστε δέντρα. Κανείς δεν μας αναγκάζει να μείνουμε κάπου, χωρίς να θέλουμε. Μα, που να τρέχω τώρα και με ποιον, σκέφτεσαι, και να περπατάω με ένα καφέ στο χέρι σε αυτή την ηλικία, η σκέψη συνεχίζει και προσπαθείς να δικαιολογηθείς. Δεν είναι έτσι. Η ζωή είναι τόσο σύντομη και δεν κοιτάζει ηλικία, οικογενειακή και οικονομική κατάσταση, ευνοεί τους κυνηγούς. Ναι, τους κυνηγούς ονείρων, τους κυνηγούς στιγμών, απολαύσεων, αναμνήσεων.

Τα μικρά, απλά και καθημερινά ανθίζουν την ψυχή μας. Η ζωή είναι σύντομη και θέλει ρίσκο. Καλή η ασφάλεια του καναπέ μας, αλλά τη μοναξιά και το κενό μας δεν θα γεμίσουν οι σειρές της τηλεόρασης και η συντροφιά της μουσικής. Οι φίλοι, οι παρέες και οι βόλτες σε όμορφα μέρη είναι το μόνο αντίδοτο για την μιζέρια, που αφήνεις να τρώει και να μειώνει την διάρκεια της ζωής σου.

Ρίσκαρε, και άσε τον καναπέ σου. Πάρε τηλέφωνο ένα φίλο, δώστε ραντεβού σε ένα αγαπημένο μέρος, πάρε ένα παγωτό σοκολάτα, ακόμα και από το περίπτερο στη γωνία και κατάστρωσε ένα κοινό σχέδιο απόδρασης από την μιζέρια του καναπέ, από την μοναξιά των επαναλαμβανόμενων τηλεταινιών. Τότε μόνο, θα δεις πόσο ζωντανός θα νιώσεις, τις μπαταρίες γεμάτες και ένα αίσθημα αισιοδοξίας και χαράς να φουντώνει μέσα σου.

Na! και 6 μυστικά για να απολαμβάνεις περισσότερο αυτό που ζεις.

1. Σκέψου θετικά
Η θετική σκέψη έχει εξελιχθεί σε ολόκληρη επιστήμη. Τα άσχημα συναισθήματα δημιουργούν χημικές αντιδράσεις και προκαλούν ψυχολογική και σωματική δυσφορία. Κοίτα την θετική όψη των πραγμάτων και θα εκπλαγείς.

2. Εκτίμησε αυτά που έχεις
Συνήθως κάνουμε το λάθος να εστιάζουμε σε αυτά που δεν έχουμε και όχι σε αυτά που ήδη έχουμε αποκτήσει. Κάνε μια λίστα με όλα τα καλά της ζωής σου και υπενθύμιζε την καθημερινά στον εαυτό σου.

3. Ζήσε το παρόν
Όσο παράξενο και αν ακούγεται οι περισσότεροι ζούμε είτε στο παρελθόν (με τύψεις) είτε στο μέλλον (με αγωνία). Προσπάθησε να εστιάσεις στο τώρα και να απολαμβάνεις περισσότερο μικρές αλλά πολύτιμες στιγμές.

4. Να έχεις δραστηριότητες και να είσαι δημιουργικός/ή
Προσπάθησε να ασχολείσαι με πράγματα, να είσαι κοινωνικός/ή, να βλέπεις συχνά τους φίλους σου, να έχεις κάποιο χόμπι. Η εκτόνωση και η δημιουργία ισοδυναμούν με χαρά.

5. Σταμάτα να ανησυχείς για το παραμικρό
Είναι αστείο αλλά η πλειοψηφία αυτών για τα οποία ανησυχούμε ή τα οποία φοβόμαστε δε συμβαίνουν ποτέ. Σκέψου το και χαλάρωσε.

6. Να είσαι ο εαυτός σου
Μη συγκρίνεσαι με άλλους και έχε αυτοπεποίθηση στις δικές σου ικανότητες. Προσπάθησε απλά να αξιοποιήσεις όλες σου τις δυνατότητες και να είσαι περήφανος/η για αυτά που έχεις καταφέρει.