Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

Oι χαρισματικοί άνθρωποι βρίσκονται δίπλα μας

Πολλοί θα ήθελαν να μάθουν το μυστικό των ανθρώπων που θαυμάζουν.

Τι είναι αυτό που τους ξεχωρίζει; Η γνώση, η μεγαλοψυχία, το χρήμα ή η εξουσία; Τι μπορεί να κάνει κάποιον χαρισματικό;  

Είναι κάτι που μαθαίνεται;


Είναι μερικοί άνθρωποι που από τη φύση τους είναι χαρισματικοί και ακαταμάχητοι. Δεν είναι τόσο αυτό που κάνουν ή λένε, όσο ο αέρας και η ενέργεια που αποπνέουν. 

Θα τους καταλάβεις όταν μπαίνουν σε ένα δωμάτιο, είναι σαν να το φωτίζουν ή να αλλάζει η ατμόσφαιρά του. 

Θα τους καταλάβεις από ένα απλό αλλά ζεστό χαμόγελο που θα σου χαρίσουν. 

Θα τους καταλάβεις, τέλος, από την ευκολία να πετυχαίνουν τους στόχους τους ακτινοβολώντας μια φωτεινή συμπεριφορά και καλοσύνη.

Οι χαρισματικοί άνθρωποι:

1. Συμπεριφέρονται σε όλους με αξιοπρέπεια και σεβασμό

Οι άνθρωποι αυτοί φέρονται σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Δεν ξεχωρίζουν τάξεις και κοινωνικά status. Για αυτούς, όλοι μας ανήκουμε στην ίδια φυλή και αξίζουμε να μας συμπεριφέρονται με σεβασμό.

2. Δεν κουτσομπολεύουν

Δεν βρίσκουν ούτε το χρόνο, ούτε και το νόημα να κουτσομπολεύουν τις ζωές των άλλων μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν σε μια συζήτηση και να φανούν αρεστοί. Ασχολούνται με το να κάνουν τις ζωές των ίδιων και των γύρω τους, πιο φωτεινές.
Δεν είναι το θέμα πως το «παίζουν» υπεράνω ή όχι. Απλώς ξέρουν πως το να μιλήσουν άσχημα για κάποιον που δεν είναι παρών είναι άδικο για εκείνον. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις ατέλειές του αλλά και τα προτερήματά του, προτιμούν λοιπόν να αναφέρουν τα καλά στοιχεία κάποιου που θαυμάζουν και εκτιμούν και όχι τα αρνητικά ενός άλλου ανθρώπου.

3. Συμπεριφέρονται στους άλλους με τον ίδιο τρόπο που θέλουν να συμπεριφέρονται στους ίδιους

Υπάρχει ένας πολύ σημαντικός κανόνας για την οικοδόμηση των σωστών σχέσεων: Να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως ακριβώς θέλεις να σου συμπεριφέρονται. Αυτόν τον κανόνα, λοιπόν, ακολουθούν ρητά οι χαρισματικοί άνθρωποι.

4. Βάζουν υγιή όρια στις σχέσεις τους

Μπορεί να είναι καλοί και συμπονετικοί με τους γύρω τους. Μπορεί να δίνουν σε όλους τον καλύτερό τους εαυτό, αλλά πάντοτε θέτουν τα όρια που πρέπει. Δεν αφήνουν τον εαυτό τους να αλλοιώνεται σε άρρωστες καταστάσεις και ούτε γίνονται το σκυλάκι του καθενός.

5. Δεν υποκρίνονται

Δεν προσποιούνται ότι είναι κάτι άλλο πέρα από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Το γεγονός αυτό, τους γεμίζει με αυτοπεποίθηση και κάνει τους άλλους να τους αγαπούν πραγματικά. Δεν χρειάζεται να είναι απίστευτα όμορφοι ή έξυπνοι, απλά να είναι ο εαυτός τους.

6. Είναι αξιόπιστοι

Δεν θα δεις αυτούς τους ανθρώπους να λένε ψέματα ή να κρύβονται πίσω από πρόσωπα και καταστάσεις, για να πετύχουν το σκοπό τους. Βασίζονται στην αλήθεια και την αξιοπιστία τους και πορεύονται με αυτά.

7. Χαμογελούν σε όλους

Θα τους δεις να χαρίζουν ένα αληθινό χαμόγελο σε όλους. Όχι γιατί είναι αναίσθητοι ή δεν έχουν προβλήματα, αλλά γιατί έτσι πολεμούν την αρνητικότητα γύρω τους.

8. Αγαπούν τη ζωή

Οι ακαταμάχητοι και γοητευτικοί άνθρωποι αγαπούν τη ζωή. Μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και δοκιμασίες, αλλά ξέρουν και εκτιμούν το γεγονός πως η ζωή είναι ένα θαύμα που έχει δοθεί σε όλους μας και πως πρέπει να ζούμε την κάθε στιγμή.

9. Αγαπούν τους ανθρώπους


Αγαπούν να βρίσκονται ανάμεσα σε ανθρώπους και να εμπνέονται από αυτούς. Συνήθως είναι πολύ καλοί συνομιλητές, ακούν πραγματικά τον άλλον και συχνά θα τους δείτε να παίζουν το ρόλο του συνδετικού κρίκου ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα.

10. Δουλεύουν σκληρά για τους στόχους τους

Μπορεί να τους δείτε να χαμογελούν και να χαίρονται τη ζωή, αλλά γνωρίζουν πολύ καλά πως τίποτα δεν έρχεται αν δεν βάλεις στόχους και δεν εργαστείς σκληρά για να τους πετύχεις.

11. Επικοινωνούν την αυτοπεποίθησή τους με μη λεκτικό τρόπο. 

Σαφώς, πιστεύουν στον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους. Έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που στέκονται και κινούνται στο χώρο. Από τον τόνο της φωνής τους αλλά και από τον τρόπο που κινούν τα χεριά τους προκειμένου να τονίσουν τα όσα λένε. Επικοινωνούν σε ένα πιο βαθύ επίπεδο. Δεν αποσπά τίποτα την προσοχή τους την ώρα της συζήτησης. Κοιτούν το συνομιλητή τους στα μάτια και συνδέονται μαζί του σε ένα πιο βαθύ επίπεδο.

12. Ξέρουν να επικοινωνούν

Η επικοινωνία είναι βασική προκειμένου να συνεννοούμαστε. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εφικτό. Οι περισσότεροι άνθρωποι μιλούν ακατάπαυστα χωρίς να ακούν. Νομίζουν πως τα προβλήματά τους είναι πιο σημαντικά των άλλων. Η διαφορά των χαρισματικών ανθρώπων είναι πως ακούν περισσότερο από όσο μιλούν. Έχουν έντονα αναπτυγμένη την ενσυναίσθησή τους και ενδιαφέρονται πραγματικά για όσα τους λένε. Δεν είναι απόλυτοι με τις απόψεις τους. Επίσης, ξέρουν να ρωτούν και να αντλούν πληροφορίες για τα διάφορα θέματα που τους απασχολούν ή που τους ακούγονται ενδιαφέροντα. Μία νέα πληροφορία είναι πάντα μια ευκαιρία για μία νέα ιδέα. 

13. Έχουν αποδεχτεί πως δεν είναι τέλειοι

Είναι πολύ λυτρωτικό να «αγαπήσει» κάποιος τις ατέλειές του αλλά και τις αδυναμίες του χαρακτήρα του. Δεν υπάρχει τελειότητα. Υπάρχει ένα τεράστιο περιθώριο για συνεχή βελτίωση. Μπορεί κανείς να αλλάξει πράγματα στην προσωπικότητά του αλλά πάντα βασιζόμενος σε δικά του κριτήρια. Υπάρχει, μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση του Ψυχολόγου, Richard Wiseman, ο οποίος θέλησε να δει πως οι άνθρωποι «αντιδρούν» στην τελειότητα. Επέλεξε δύο πολύ καλούς ηθοποιούς και τους έδωσε να προμοτάρουν το ίδιο ακριβώς μπλέντερ. Έκαναν μια εκπληκτική παρουσίαση. Μάλιστα και οι δύο σκέφτηκαν να φτιάξουν δροσιστικά smoothies τα οποία στη συνέχεια πρόσφεραν στο κοινό. Η μόνη τους διαφορά ήταν πως ο ένας ξέχασε να τοποθετήσει το καπάκι την ώρα της παρασκευής των smoothies. Συνεπώς, όπως καταλαβαίνετε ήταν ένα μεγάλο foul την ώρα της παρουσίασης. Μπορείτε να φανταστείτε ποιος πούλησε τελικά τα περισσότερα μπλέντερ; H απάντηση, είναι εκείνος που ξέχασε το καπάκι. Ο κόσμος αγκάλιασε και επέλεξε εκείνον που δεν ήταν τέλειος, γιατί πολύ απλά η τελειότητα τρομάζει. Μην προσπαθείτε να είστε άψογοι και αψεγάδιαστοι γιατί πρέπει να κερδίσετε τις εντυπώσεις. Να είστε ο εαυτός σας και προσπαθείτε να γίνεστε καλύτεροι σ΄ό,τι κάνετε. Την εξέλιξη να κυνηγάτε κι όχι την τελειότητα.