Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Τολμάς να κάνεις ένα βήμα πίσω;



Όταν κάτι αναπάντεχο συμβαίνει στη ζωή σου, το ένστικτό σου, σε οδηγεί να αναλάβεις αμέσως δράση και να ανταποκριθείς σε αυτό.

Η ζωή είναι ένας συνεχόμενος κύκλος μεταξύ των όσων μας συμβαίνουν και των αντιδράσεων μας απέναντι σε αυτά και συχνά δεν αναγνωρίζουμε καν αυτές τις αυτόματες αντιδράσεις μας μέχρι να συμβούν.

Ωστόσο, κάποιες φορές η καλύτερη αντίδραση δεν είναι η αντίδραση. Ειδικά εν μέσω μίας θερμής στιγμής, η πρώτη μας παρόρμηση συνήθως δεν είναι η πιο υγιής. Συχνά είναι καλύτερα να κάνετε ένα «βήμα πίσω» και να σκεφτείτε προτού λάβετε μια τελική απόφαση.

Ωστόσο η κοινωνία μάς εκπαιδεύει να είμαστε υπερ-αντιδραστικοί.

Ανά πάσα στιγμή, μπορούμε να πάρουμε ό,τι θέλουμε, όποτε το θέλουμε, είτε πρόκειται να κατεβάσουμε ένα αγαπημένο τραγούδι σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα ή να αγοράσουμε με ένα μόνο κλικ ένα νέο προϊόν στο διαδίκτυο ή να στείλουμε ένα άμεσο μήνυμα σε εκατοντάδες άτομα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι, έχουμε εθιστεί στην άμεση ικανοποίηση. Γιατί να περιμένουμε όταν μπορούμε να λάβουμε μια άμεση ανταμοιβή;

Σε έναν τέτοιο κόσμο, έχουμε ξεχάσει την τέχνη που μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας και αυτή είναι να κάνουμε ένα «βήμα πίσω».

Κάνοντας ένα «βήμα πίσω» σημαίνει απλώς να δίνεις χρόνο στον εαυτό σου και να είσαι υπομονετικός. Αντί να αντιδράς παρορμητικά, μπορείς να περιμένεις να ηρεμήσουν τα πράγματα, προτού να κάνεις μια λάθος επιλογή ή να πάρεις μία επιπόλαιη απόφαση.

Οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η τεχνική του κάνοντας ένα «βήμα πίσω», μπορεί να προσφέρει μεγάλη βοήθεια.

1. Ο «συναισθηματικός εγκέφαλος» συχνά αντιδρά πολύ πιο γρήγορα από τον «σκεπτόμενο εγκέφαλό» μας.

Είναι συχνά δύσκολο να σκεφτούμε καθαρά εκείνη τη στιγμή που νιώθουμε έντονα συναισθήματα και τότε είναι που τα συναισθήματά μας μπορούν να ανατρέψουν την καλή αξιολόγηση του περιστατικού.

Επίσης, συχνά δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα ενεργήσουμε σε μια πολύ φορτισμένη συναισθηματική κατάσταση έως ότου τη βιώσουμε από πρώτο χέρι. Όλοι έχουμε έναν τύπο διχασμένης προσωπικότητας μέσα μας, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Κάνοντας ένα «βήμα πίσω» όταν αντιμετωπίζετε έντονα συναισθήματα, συχνά είναι ο μόνος τρόπος για να ηρεμήσετε και να καταλάβετε τι πραγματικά νιώθετε.



2. Βοηθάει να επαναπροσδιορίσετε την τρέχουσα πορεία σας

Εάν περπατάτε στη φύση και βρεθείτε σε λάθος δρόμο, θα πρέπει να κάνετε κυριολεκτικά ένα βήμα πίσω για να διορθώσετε την πορεία που ακολουθείτε.

Παρ’ όλο που μπορεί να είναι απογοητευτικό ή οδυνηρό να κάνετε ένα «βήμα πίσω» και να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος, είναι σίγουρα καλύτερο από το να συνεχίσετε να πορεύεστε στον λάθος δρόμο.

Μεταφορικά, αν κάνουμε ένα «βήμα πίσω» θα μάς βοηθήσει να επαναπροσδιορίσουμε τις επιλογές μας είτε πρόκειται για την καριέρα, τις σχέσεις, την υγεία, τις συνήθειες ή τους προσωπικούς στόχους μας.

Η ικανότητα να κάνουμε ένα «βήμα πίσω» όντως μάς προσφέρει ελευθερία. Αυτό σημαίνει ότι δεν είμαστε εγκλωβισμένοι στις τρέχουσες επιλογές μας στη ζωή και έχουμε τη δύναμη να τις επαναξιολογήσουμε και να προβούμε σε αλλαγές.

Είναι σημαντικό να «κάνουμε πίσω» αντί να προχωρούμε στα τυφλά και να σκεφτούμε τι αντίκτυπο θα έχουν οι επιλογές μας μακροπρόθεσμα και αν πρέπει να επιμείνουμε σε αυτές ή όχι.


3. Επιτρέπει να επιβραδύνετε τους ρυθμούς σας και να απολαύσετε τη θέα όσων έχετε πετύχει

Η ικανότητα να κάνουμε ένα «βήμα πίσω» είναι επίσης απαραίτητη για την ευτυχία και την ευεξία μας.

Είναι δύσκολο να βρούμε χρόνο για να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ευγνώμονες για όλα όσα ήδη έχουμε, όταν είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και ανυπομονούμε διαρκώς για το επόμενο πράγμα που θέλουμε να πετύχουμε.


Η ζωή περνά τόσο γρήγορα όταν δεν δίνουμε σημασία σε όσα βρίσκονται ακριβώς μπροστά μας. Το ένα «βήμα πίσω» μάς επιτρέπει να χαλαρώσουμε και να νιώσουμε ευτυχισμένοι στην παρούσα στιγμή.

Όλοι πρέπει να βρούμε μια υγιή ισορροπία στη ζωή μας μεταξύ του «να προχωράμε μπροστά» και του «να κάνουμε ένα βήμα πίσω». 

Εσύ...Τολμάς να κάνεις ένα βήμα πίσω;
Ένα εσύ κι ένα εγώ, μέχρι να ξανασυναντηθούμε.
Μέχρι να βρεθούμε εκεί, σε εκείνη τη νύχτα που ξεκίνησαν όλα.
Σε εκείνη την νύχτα που μέσα σε χίλιους ανθρώπους υπήρχες μόνο εσύ.
Μέσα στους όλους, έβλεπα μόνο εσένα.
Άκουγα μόνο εσένα.
Ένιωθα μόνο την παρουσία σου.
Εκεί που δεν χρειάστηκε ποτέ να συστηθούμε, δεν χρειάστηκε ποτέ να σκορπιστούμε με τα τυπικά.


Μου λείπεις.
Με πόσους τρόπους μπορώ να στο πω;
Μου λείπει κάθε ανάσα, κάθε λέξη, κάθε στιγμή που περάσαμε μαζί.
Μου λείπεις τόσο, που αναζητώ εκείνο το ένα βήμα πίσω.
Ένα βήμα πίσω από τον εγωισμό μας.
Ένα βήμα πίσω από τα λάθη μας.
Είπες, είπα, έκανες, έκανα, πληγώσαμε ο ένας τον άλλο αλύπητα, πονέσαμε ο ένας τον άλλο ανελέητα.


Ένα βήμα πίσω κάνε.
Ένα βήμα πίσω και να γυρίσουμε πίσω, στη ζωή μας.


Ποιός άνθρωπος μπορεί να συνεχίσει την ζωή του χωρίς εσένα;